Végre elérkezett szabadulásom napja, melyen visszatérhetek szeretett Európámba.

Fuvarszervező Lee reggel nyolc órára írta ki a gyülekezés időpontját, de én már háromnegyed nyolckor ott vigyorgok a bőröndömmel az iroda előtt, nehogy lemaradjak.

Leadom a lakosztályom kulcsát, és Adminisztrációs Lee készít egy másolatot az útlevelemről, amit majd megkapnak kint az őrök, hogy tudják: engem már nem kell bent keresni.

Musztafa, aki pár napja csak Ándrjoskának hív, gondoskodik arról, hogy minden rendben menjen. Kicsit izgatott, fut ki, fut be, nem igazán tudja hogyan ültesse az embereket az autókba… van aki a városba megy, van aki a reptérre. Közben meglátom a kezében Hubert (a holland úr) útlevelének a másolatát… tehát ő is ma szabadul… így legalább lesz kivel haverkodnom amíg Algírba érünk.

A rendőrök pontosan nyolckor állnak meg terepjáróikkal az iroda előtt, de még várnunk kell néhány emberre. Hubert csak negyed kilenckor kerül elő, és még beletelik egy negyedórába amíg Musztafa rendelkezik, hogy ki hová ül. Mikor beülünk végre az autóba odajön az egyik aranyos, szakállas helyi kolléga – aki sokáig azt hitte rólam, hogy orosz vagyok – s int, hogy tekerjem le az ablakot. Benyújtja a kezét, elbúcsuzunk… reméli, hogy még viszontlát.

Indul a konvoj, kissé szétszórtan. Kint a kapunál úgy tűnik valami nincs rendben, Musztafa elszúrhatott valamit. Az egyik őr benyújt nekünk egy cetlit amire még hamar ráírjuk a neveinket, aztán kienged.

Útközben készítek még néhány videót a csodálatos tájról. Sajnos amikor a legelő kecskék és tevék mellett haladunk el pont nincs kéznél a telefonom.

 

Megérkezünk a reptérre, s csak akkor veszem észre, hogy Musztafa valahol felszívódott. Nem tudtam rendesen elbúcsúzni tőle :(.

A repülőtéri WCben egy úr kedvesen figyelmeztet, hogy a víz nem iható. Aztán meglátja mellettem a vizespalackot, s kissé rosszallóan kérdezi, hogy én nem tartom a böjtöt?

Majdnem egy órát kell várnunk a beszállásig, addig Hubert mesél… két hét múlva már Bruneiben kell lennie… érdekes élete van.

Pici, kétpropelleres gépre szállunk fel, ez életem első “free sitting” repülőútja. A bal oldali motor úgy tűnik nem akar beindulni, csak forog lassan a propeller, de nem halljuk felbőgni a motort. Feljön a gépre egy technikus, előmegy a pilótafülkébe. Patakzik róla az izzadság, csak remélni tudjuk, hogy a melegtől nem az idegességtől.

Két perc múlva aztán felbőg a bal oldali motor is, az izzadt szakértő meg már jön is ki a pilótafülkéből. Ránézek a másik üléssorban terpeszkedő Hubertre: Ne félj semmit, elmegy ez eggyel is, mondja lazán.

Gond nélkül szállunk le Algírban. Kiszállásnál az utaskísérő, Európában elképzelhetetlen közvetlenséggel, megveregeti a vállam: Merci, au revoir.

Az algíri reptér már ismerős, tudom merre találom a nemzetközi terminált, de így is kerül egy úriember, aki kéretlenül is mutatja az utat, csak hogy megkérdezhesse, hogy nincs-e egy kevés eladó euróm.

Várnom kell néhány órát a római gépre, így legalább van időm megszakítani a böjtöt, hiszen reggeli, napkelte után, már nem volt, az utolsó korty vizet is csak titokban a mosdóban mertem meginni.

A repülőre csak a hosszadalmas, de Algériában megszokott, procedúrák után engednek fel: a kézipoggyászt nem csak átvilágítják, hanem át is kutatják. (Egy régebbi alkalommal még a pénztárca tartalmát is megvizsgálták, nehogy túl sok dínárt vigyek ki az országból)

Rómában reptéri busz visz be a terminálra. Mielőtt kinyílnak az ajtók, állig felfegyverzett rendőrök vesznek körül, még Rex felügyelő is jelen van. Sorfalat állnak nekünk amíg belépünk az épületbe, ahol civil ruhás urak állják el az utunkat, de amint villan az úniós útlevél nincs több kérdés, továbberesztenek: Alhamdulillah, hazértem.